Wykład Macieja Mańkowskiego pt. Węgry, historia, naród, kultura
W dniu 10 kwietnia 2017 roku Słuchacze KDUTW Oddz. Radziejów spotkali się na interesującym wykładzie Macieja Mańkowskiego pt. Węgry, historia, naród, kultura”, jaki odbył się Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Radziejowie.
Wykładowca w interesujący sposób mówił o wielu sprawach związanych z Węgrami. Wskazał, że Węgrzy są w Europie narodem o tyle nietypowym, że przez długi czas nieznane było ich pochodzenie; oni sami chętnie widzieli swych przodków w Hunach. W rzeczywistości pra-Węgrzy, tak jak przodkowie Finów, Estończyków oraz innych ludów ugrofińskich, wywodzą się z północnej Azji. Mimo że po osiedleniu się nad Dunajem i Cisą szybko przyjęli wzorce zachodnioeuropejskiej kultury byli wręcz określani, jako wschodni bastion Europy zachowali wiele ze swej odrębności.
Zupełną odrębność zachowała wiejska muzyka ludowa. Pieśni typu lamentu, zwykle śpiewane przez kobiety, zachowały archaiczny rytm i brzmienie, niespotykane u innych narodów europejskich. Brzmienia powszechnie uważane za ludową muzykę węgierską, jak rozsławiony na świecie czardasz, w rzeczywistości mają pochodzenie cygańskie. Tego rodzaju muzyka taneczna powstała z połączenia ludowej muzyki Romów i muzyki miast.
Ceniona i charakterystyczna jest kuchnia węgierska. Węgierskie słowo gulyás gulasz weszło do słowników wielu języków europejskich. Tradycyjnie jada się go na ostro z papryką. Inną tradycyjną potrawą węgierską jest halászlé, czyli zupa rybna. Do posiłków pija się wino, którego na Węgrzech jest szeroki wybór.
To tylko niektóre ciekawostki. Było ich wiele.
Album fotek. Tutaj:
Karol Szmagalski