Kuchnia molekularna
Data publikacji: 13 marca 2023
W miłym dla wszystkich kobiet dniu – 8 marca, grupa słuchaczy wzięła udział w warsztatach Kuchni molekularnej z Projektu grantowego „Razem lepiej” finansowanego przez Fundacja ANWIL #budujemymosty2022. Było to pierwsze spotkanie w cyklu warsztatów, które będzie prowadziła Pani Halina Bugajska. W dniu dzisiejszym wysłuchaliśmy teorii na temat eksperymentalnej kuchni jaką jest kuchnia molekularna, która łączy naukę z gastronomią tzn. Alchemia w kuchni. Z zaciekawieniem słuchaliśmy jak i z czego można robić np: kuleczki kawioru, że nie tylko z rybiej ikry, ale z marchewki, melona, buraków, mandarynek czy wytrawnego drinka. Na następnym spotkaniu wypróbujemy praktycznie i będziemy czynnymi uczestnikami kuchennej magii w kłębach pary z ciekłego azotu w tle. Zobaczymy jak się robi i spróbujemy kawioru z pomidora i spaghetti z kawy. A propos kawy- na dzisiejszym spotkaniu z okazji Święta Kobiet była kawa i ciasteczka serwowane do stolika oraz czekoladki sprezentowane przez sympatycznych Panów.
Tekst: Wandzia Lipowska
Zdjęcia: Elżbieta Seider